perjantai 24. lokakuuta 2008

perjantai 13. kesäkuuta 2008

KOMPONENTIT JÄNNITTEENTUNNISTIMESSA


Komponenttien sijoitus on selväpiirteinen. Vastukset ovat piirilevyn vasemmassa päässä. LED-diodit ovat rivissä piirilevyn keskellä. 5 voltin jänniteregulaattori on levyn oikeassa päässä, jossa on myös pari jännitteen tasauskondensaattoria.

JÄNNITTEEN TUNNISTIMEN KYTKENTÄ


Tunnistimen kytkennän muodostaa kymmenen komparaattorin sisältävä LM3914V mikropiiri, ja 10 LED-diodia sekä vähän muitakin SMD-komponentteja. Komponenttien arvot ovat valitut siten, että 1,5 voltin asteikko saadaan muodostettua.

JÄNNITTEEN TUNNISTIN 1


Jännitteen tunnistin on hyvä kytkentä tarkisteltaessa nykyisten pienjännitteisten laitteiden käyttöjännitteitä. Se on mekaanisesti rikkoutumaton, niinkuin perinteinen osoittimella varustettu kiertokelamittari. Tämä mittari näyttää jännitteet 1,5 voltin välein 15 volttiin asti. Kun nykyiset paristojen jännitteet ovat tuon jännitteen kerrannaisia, on tuo asteikko käyttökelpoinen. Eihän tuo asteikko anna tarkkaa lukemaa, mutta riittävän vihjeen käyttöjännitteen olemassa olosta.

keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

YLEISTESTERI VALMIINA


Yleistesteri on oiva kytkentä SMD-komponenttien käytön harjoitteluun. Siinä ei ole komponentit liian tiheässä ja erilaisia komponentteja on kytkennässä. Lisäksi tämä laite on hyödyllinen tämän päivän elektroniikan käytössä, paristojen ja sähkölähteiden tarkistuksessa, sekä johtojen kunnon testauksessa.

YLEISTESTERIN OSIEN SIJOITTELU

Tässä osien sijoittelu yleistesteriin. Piirilevymaskin kuva löytyy kirjastani "Pintaliitoskomponenttien kytkentöjä". Siellä on myös ohjeet kytkennän tekemisestä. Kirjaa voi kysellä minulta sähköpostilla, jolloin toimitan sitä haluaville "harrastehintaan". Kirjan kaikki kuvat ovat PowerPoint-dioina CD-levyllä, joka tulee kirjan mukana.

YLEISTESTERIN KYTKENTÄ


Tällä yleistesterillä voidaan tarkistaa jännitelähteen napaisuus ja johtimen eheys. Kun painetaan kytkintä S3, syttyy vihreä LED, jos tarkastettavan jännitteen napaisuus on kuvaan merkityn napaisuuden mukainen. Jos näin ei ole, syttyy punainen LED.
Johtimen eheyden tarkasuksessa painetaan taas yhtäaikaa kytkimiä S1 ja S2. Mikropiirin tekemä pulssisto kulkee nyt johtimen läpi ja LED-lamput vilkkuvat pulssien tahdissa.

sunnuntai 25. toukokuuta 2008

SINIAALTOGENERAATTORI


Tässä laadukas sinaaltogeneraattori, joka tuottaa 1 kHz:n taajuutta 0,7 voltin tasolla (on 0 dBm). Kytkentä on toteutettu täysin SMD-osilla, joten se sopii erinomaisesti tämän tekniikan harjoitteluun. Kytkennässä on operaatiovahvistin Wienin sillassa, joka on hyvä oskillaattorikytkentä.

keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

PULSSI-ILMAISIMEN KYTKENTÄKAAVIO


Mikropiiri CD4040 on laskijapiiri, joka jakaa tulevaa pulssia kahden portain. Kun siinä on 12 lähtöä ja myös saman verran jakajia, on suurin jakaja 4048. Ihmisen silmän havaitessa noin 10 hertzin vilkkumisen, päästää 40 kilohertziin. Käytössä olen havainnut aina 100 kilohertzin pulssistoja.

perjantai 21. maaliskuuta 2008

PULSSI-ILMAISIMEN KOMPONENTIT


Pulssi-ilmaisin on hyödyllinen laite kaikille digitaalitekniikan kanssa askarteleville. Sillä voidaan havaita aina yhdestä pulssista sataan kilo-hertziin tulevia pulsseja. Tarvittavien komponenttien määräkin on vähäinen ja se sopii hyvin pintaliitoskompo-
nenttien juotosharjoitukseksi.

maanantai 17. maaliskuuta 2008

KUVA SÄÄDETTÄVÄSTÄ HAKKURISTA


Kuvasta käy selville säädettävän hakkurin rakenne.

SÄÄDETTÄVÄ HAKKURIJÄNNITELÄHDE


Kytkentää voi kuormittaa joillakin sadoilla milliampeereilla.

KAKSIPUOLISEN JÄNNITEVAKIOJAN KYTKENTÄ


Kytkennällä saadaan operaatiovahvistimille kaksipuoleinen jännite +/- 15 V. Kun nykyiset operaatiovahvistimet tarvitsevat vain +/- 5 volttia, vaihdetaan regulaattoreiksi 78M05 ja 79M05 piirit.

JÄNNITEVAKIOIJAN OSIEN SIJOITUS


Kuvassa osien arvot poikkeavat kytkentäkaavion osien arvoista, mutta ne eivät tässä tapauksessa ole kovin kriittisiä. Kummillakin arvoilla kytkentä toimii.

JÄNNITEVAKIOIJAN KYTKENTÄKAAVA


Pieneen tasasähkön tarpeeseen sopiva kytkentä. Tuo 78M05 kestää 0,5 ampeerin virran, mutta silloin se vaatii hyvän jäähdytyslevyn. Koska tässä sitä ei ole, niin 0,1 A on virran yläraja.